סיפור דרכה הייחודית של המערכת הפוליטית בלבנון, שעוצבה בתקופה שבין שתי מלחמות העולם, לא סופר עד כה. בספר זה, השני בטרילוגיה על לבנון תחת שלטון צרפת, בוחן המחבר את התהליך המורכב של בניית מדינת לאום בחברה המפוצלת על בסיס דתי, עדתי ולאומי.
תוך שימוש במקורות ארכיוניים מגוונים, עומד המחבר על היריבויות בין העדות הלבנוניות ובתוכן. על הדו - שיח הנוצרי - מוסלמי באשר לזהותה הלאומית של המדינה ויחסיה עם המערב והעולם הערבי - מוסלמי. כל זאת מול לחצים צולבים משני קטבים נוגדים, פריז ודמשק. כמו כן נבחנות סוגיות הגבולות וההומוגניות הלאומית... , בניית מוסדות המדינה, העדתיות הפוליטית, התפתחות שיטת הפטרונאז' והקליינטליזם, והמעורבות הגוברת של האליטה המסחרית - פיננסית של ביירות בפוליטיקה הלבנונית.
ניתוח הפוליטיקה הלבנונית נעשה במסגרת הרחבה של העימות הצרפתי - סורי. המדיניות הצרפתית במזרח התיכון, שורשי האיבה הסורית כלפי לבנון וניסיונותיהם החוזרים ונשנים של מנהיגים סורים לחתור תחת קיומה של המדינה הלבנונית ולצרפה לסוריה.
היסטוריונים לבנונים על הספר: "ספרו של מאיר זמיר על ההיסטוריה הפוליטית של לבנון המודרנית ... הוא תוצאה של עבודת מחקר מסורה ומדוקדקת ... ספר מעולה ... הישג מרשים ... קריאה מהנה ליודעי דבר". כמאל צליבי - Middle Eastern Studies
"לא ניתן להבין את ההיסטוריה הפוליטית רבת - הפנים של לבנון בלי להתעמק בספרו של מאיר זמיר ... מחקר היסטורי חשוב ומרתק." פריד אל - ח'אזן, אל - נהאר
"ספר חשוב" ח'אזם סאריה, אל - חיאת מאיר זמיר, מחברו של הספר "כינונה של לבנון המודרנית" הוא פרופסור במחלקות ללימודי המזרח התיכון ומנהל עסקים באוניברסיטת בן - גוריון בנגב.