קובץ המאמרים שלפנינו מוקדש, במלאת שישים שנה להקמת המדינה, להיבטים שונים של מלחמת העצמאות, שטרם נחקרו. מלחמת העצמאות הייתה האירוע ההיסטורי המכונן בתולדות מדינת ישראל - היא זו שאפשרה את מימוש העצמאות של המדינה שזה עתה קמה, והבטיחה את ריבונותה.
מהבחינה ההיסטוריוגרפית משמשת מלחמה זו מושא מתמיד למחקרים מגוונים, שנושאיהם משתנים בהשפעת הזמן והגישות המחקריות המקובלות בכל תקופה.
מתוך רצון לתת בקובץ הזה ביטוי למגוון הגישות בנושא, כינסנו בו דברים שנאמרו בשני מפגשים שונים: האחד, מפגש של היסטוריונים בכירים, שבו נדונ... ו השאלות המרכזיות בחקר מלחמת העצמאות; השני, מפגש של היסטוריונים בראשית דרכם, בו נדונו הגישות והדרכים להכשרת חוקרים לאותה תקופה.
בעבר, התרכזו רוב המחקרים, בתחום הצבאי והמבצעי של מלחמת העצמאות. כיום, קיימת בקרב החוקרים נטייה ברורה לחקור היבטים נוספים - בייחוד כאלה הנוגעים לתחום האזרחי - היבטים חברתיים, תרבותיים, ארגוניים, ומדיניים של המלחמה.
הקובץ שלפנינו משקף מגמה זו וכולל מאמרי מחקר המתייחסים למגוון נושאים רחב. בצד ניתוח הקרבות במבצע "ברוש", מצויים בו מחקרים על יחידות בצה"ל הצעיר (מח"ל והרבנות הצבאית), על העמדות של מנהיגי מצרים ועבר הירדן במלחמה, על תוכנית החלוקה של האו"ם ועל עמדתה של צרפת במהלך המלחמה. לא נעדר מהקובץ גם היבט ספרותי - ריאיון עם הסופר מאיר שלו על ספרו "יונה ונער", בצד מחקר היסטורי המתעד את מפעל היונאות בתקופה שקדמה למלחמה ובמהלכה.
את הקובץ חותמות שתי עדויות, הממחישות לקורא את ייחודה של אותה תקופה מכוננת.