שתים הן השאלות הקשות ביותר ביחס למדע: האם הוא נעשה במשך ההיסטוריה לאמיתי יותר או רק ליעיל יותר. האם אפשר להבין אח המדע כמכשיר בלבד, אשר אין שום משמעות נוספת מתלווה אליו מעבר להצלחתו ולכשלונו הטכנולוגיים?
ספר זה מטפל בשתי שאלות אלו ובתשובות אשר הוצעו במשך ההיסטוריה של המדע והפילוסופיה שלו. התשובה לשאלה השנייה היא שאי־אפשר להבין את הפעילות המדעית מבלי לקחת בחשבון את הרקע הפילוסופי שבו המדע פועל. רקע זה הוא הפילוסופיה של המדע, ותפקידה להגן על המדע ולהציג אותו כמפעל המגלם וממצה את הרציונליות של האדם. הגנה זו בעייתית ביותר, אך סוגיה השונים... חשובים ביותר לעבודתו היומיומית של איש המדע, מכיון שאנשי מדע פועלים מתוך רקע פילוסופי מובהק.
מחבר הספר, פרופ׳ זאב בכלר, דן במכלול רחב של עניינים; מהי הפילוסופיה של מדע, ההבדלים בין המחשבה המדעית למחשבת יום־יום, התפתחות הפילוסופיה של המדע מבחינה היסטורית, פילוסופים מדענים כמו אפלטון, אריסטו, ניוטון, בייקון, דיאם, פופר ועוד, זרמים שונים בפילוסופיה של המדע כמו אמפיריציזם, פנומנליזם, פוזיטיביזם וקונבנציונליזם, שאלת הקשר בין פילוסופיה למדע, מי צריך פילוסופיה של מדע והאם היא רלבנטית לאנשי מדע.